Solarninovinky.cz

IBC Solar varuje před závažným poškozením fotovoltaického trhu v důsledku zavedení cla na dovoz panelů z Číny

Evropská komise chce od 6. června 2013 uvalit ochranná cla na fotovoltaické panely z Číny. V této souvislosti se společnost IBC Solar se obává masivního poškození zejména malých a středních instalačním firem v Německu.

title=

To bude mít katastrofální následky na fotovoltaický trh v Německu, upozorňuje IBC Solar. Společnost proto požaduje po německé spolkové vládě, aby se postavila proti tomuto škodlivému protekcionismu.

 V důsledku zavedení ochranných cel na dovoz čínských panelů do EU se uměle zvýší ceny panelů. To zase povede ke stoupajícím cenám solárních zařízení, protože ostatní součásti fotovoltaických elektráren mají jen velmi nepatrný potenciál k poklesu cen, varuje IBC Solar.

Následně by se staly dokonce i male systémy pro domácnosti nerentabilními, poptávka by silně poklesla. To povede k závažnému poškození trhu. Bez trhu a poptávky se však nemohou udržet desetitisíce pracovních mist v německém sektoru solárních živnostníků”, dodává IBC Solar.

Ohrožená pracovní místa a firmy jsou úzce specializovaná, takže výpadek solárního trhu nemůže být kompenzován přesunem do jiných oborů činnosti. Vzhledem k již dnes napjaté situaci, způsobené dosavadním rychlým krácením podpory, tím dojde k rychlé a bolestivé ztrátě pracovních míst. 

V důsledku zavedení cela na dovoz čínských panelů do EU ve výši 60% je podle propočtů národohospodářského výzkumného institutu Prognos ohroženo více než 80 tisíc pracovních pracovních míst.

Ochranná cla nejsou pro evropskou solární branži žádným úspěchem, ale katastrofou. Obchodními překážkami se nikomu nepomůže. Úspěch solární energie se zakládá na klesajících cenách. Obchodní bariéry vyvolají růst cen. To odradí spotřebitele od nákupu, poklesne poptávka a poškodí tím nakonec všechny, také německé výrobce, uvádí ředitel IBC Solar Möhrstedt.

Datum: 20.8.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz

O webu

Zajímáte-li se o solární ohřev vody, pak jste na našich webových stránkách na správné adrese. Zde nejdete základní informace, které potřebujete znát, abyste se v dané problematice dobře orientovali. Dozvíte se zde, co je solární ohřev vody, a na jakém principu pracuje. Dále získáte informace o tom, v čem spočívá jejich velká výhoda. Budete-li si solární zařízení pořídit, je možné získat od státu také finanční podporu a to z programu Zelená úsporám.  Naleznete zde i malý slovníček nejzákladnějších pojmů. To a mnohem více naleznete na našich webových stránkách věnovaných solárnímu ohřevu vody.

Stránky webu