Solarninovinky.cz

Jak vypadá první rodinné solární auto s dojezdem až 675 km?

Auta poháněné energií ze slunce existují již delší dobu, avšak dosud se vždy jednalo o superlehké speciály pro jednoho řidiče. Změnu přináší nizozemská Stella: První rodinné auto na solární pohon. Toto dílo nizozemských studentů je schopné uvést čtyři pasažéry.

title=


Stella je první energeticky pozitivní auto. Aerodynamický tvar vozu spolu s nízkou hmotností snižuje spotřebu energie.  S využitím moderních materiálů jako je hliník a karbon se podařilo hmotnost automobilu stlačit na pouhých 380 kg, což je o více jak tunu méně, než váží průměrné dnešní elektrické auto.

Energii automobilu dodávají vysoce účinné solární panely o ploše 6 m2, které pokrývají celou střechu vozu. Pomocí batérii ujede Stella okolo 400 km, při slunečném počasí až 675 km. Sluneční energie totiž dodává jen asi polovinu výkonu, zbytek jde z velkokapacitní baterie. Na druhou stranu, pokud automobil stojí na slunci a baterie je již plně nabita, je schopný dodávat elektřinu zpátky do sítě. 

Chtěli jsme vytvořit auto, jehož futuristický design zaujme potenciálního zákazníka, zároveň však musí být dost pohodlné jak na každodenní dojíždění do práce, tak třeba rodinný výlet z Nizozemí do Francie, popisuje Roy Cobbenhagen, technický manažer projektu.

Opravdovým testem schopností Stelly bude závod World Solar Challenge, při němž bude na automobil čekat tři tisíce kilometrů napříč Austrálií z Darwinu do Adelaine. 

Datum: 7.9.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz

O webu

Zajímáte-li se o solární ohřev vody, pak jste na našich webových stránkách na správné adrese. Zde nejdete základní informace, které potřebujete znát, abyste se v dané problematice dobře orientovali. Dozvíte se zde, co je solární ohřev vody, a na jakém principu pracuje. Dále získáte informace o tom, v čem spočívá jejich velká výhoda. Budete-li si solární zařízení pořídit, je možné získat od státu také finanční podporu a to z programu Zelená úsporám.  Naleznete zde i malý slovníček nejzákladnějších pojmů. To a mnohem více naleznete na našich webových stránkách věnovaných solárnímu ohřevu vody.

Stránky webu