Solarninovinky.cz

China Power bude vyrábět fotovoltaické články na Maltě

Čínská společnost China Power Investment získá menšinový podíl v maltské státní energetické společnosti Enemalta a založí s ní společný podnik na výrobu fotovoltaických článků na Maltě. Články budou určeny pro trh v Evropské unii.

title=

Řekl to ve středu maltský premiér Joseph Muscat. Čínský podnik tak získá základnu k výrobě fotovoltaických článků v EU v době, kdy oba regiony spolu vedou obchodní spor kvůli cenám solárních panelů. 

Spor o solární panely mezi EU a Čínou je dosud největším obchodním konfliktem mezi oběma těmito hospodářskými velmocemi. Firmy z EU obviňují své čínské konkurenty, že při prodeji solárních panelů v Evropě těží z nelegální státní pomoci. Loni se v celé EU podle agentury Reuters prodaly solární panely z Číny asi za 21 miliard eur. 

Solární spor ohrožoval také obchod s dalším zbožím, počínaje vínem a konče ocelí. Hrozilo tak, že spor přeroste v obchodní válku mezi oběma mocnostmi. Napětí na konci července nepatrně zmírnila kompromisní dohoda s čínskou stranou o minimální ceně čínských solárních panelů dovážených do Evropy. 

Firmu Enemalta vlastní maltská vláda a společnost má monopol na dodávky elektřiny na Maltě. Tamní list The Times of Malta s odvoláním na informované zdroje uvedl, že čínská firma chystá investici 200 milionů eur.

Datum: 16.9.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz

O webu

Zajímáte-li se o solární ohřev vody, pak jste na našich webových stránkách na správné adrese. Zde nejdete základní informace, které potřebujete znát, abyste se v dané problematice dobře orientovali. Dozvíte se zde, co je solární ohřev vody, a na jakém principu pracuje. Dále získáte informace o tom, v čem spočívá jejich velká výhoda. Budete-li si solární zařízení pořídit, je možné získat od státu také finanční podporu a to z programu Zelená úsporám.  Naleznete zde i malý slovníček nejzákladnějších pojmů. To a mnohem více naleznete na našich webových stránkách věnovaných solárnímu ohřevu vody.

Stránky webu