Solarninovinky.cz

Češi zrenovují sluneční elektrárnu v Antarktidě

FVENa českou polární stanici G. J. Mendela na Antarktidě přibudou nové fotovoltaické panely, které mají spolu s větrnou elektrárnou zvýšit energetickou soběstačnost stanice a výrazně omezit používání neekologického naftového agregátu.

Nyní je podíl z obnovitelných zdrojů někde pod polovinou, pokud se podaří instalovat nové panely a větrnou elektrárnu zcela nové konstrukce, mohla by se zvýšit až na dvě třetiny,“ řekl Lidovým novinám náčelník stanice Pavel Kapler.

Solární panely na Anatarktidu poveze skupina 16 českých polárníků, kteří na Mendelovu stanici vyrazí v druhém lednovém týdnu. Jedním z hlavních letošních úkolů české vědecké skupiny bude výzkum proměnlivosti UV záření pod tenčící se ozonovou vrstvou nad Antarktidou.

Polární stanici pojmenovanou po zakladateli genetiky vybudovala brněnská Masarykova univerzita v severní části ostrova Jamese Rosse nedaleko jižního polárního kruhu. Plný provoz na ní byl zahájen v roce 2006, náklady na její vybudování představovaly 60 milionů korun, životnost stanice, která je v plném provozu v době polárního léta, je plánována na 30 let. Mimo jiné i díky práci tohoto vědeckého zařízení se Česká republika stala 29. plnoprávným členem skupiny států rozhodujících o Antarktidě.

Datum: 2.2.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz

O webu

Zajímáte-li se o solární ohřev vody, pak jste na našich webových stránkách na správné adrese. Zde nejdete základní informace, které potřebujete znát, abyste se v dané problematice dobře orientovali. Dozvíte se zde, co je solární ohřev vody, a na jakém principu pracuje. Dále získáte informace o tom, v čem spočívá jejich velká výhoda. Budete-li si solární zařízení pořídit, je možné získat od státu také finanční podporu a to z programu Zelená úsporám.  Naleznete zde i malý slovníček nejzákladnějších pojmů. To a mnohem více naleznete na našich webových stránkách věnovaných solárnímu ohřevu vody.

Stránky webu