Solarninovinky.cz

Změní papírový solární článek budoucnost fotovoltaiky?

Je docela možné, že v blízké budoucnosti se bude vyrábět elektřina z papíru. Vědci z Číny a USA totiž vyvinuli zcela nový typ velmi efektivního papírového solárního článku, který je vyroben z levného dřevitého vlákna. Nový článek má průsvitnost 96 % a může nahradit plastový substrát, ze kterého jsou v současnosti články vyráběny tradiční solární články.

Papír

Podle dokumentu uveřejněného v Nano Letters  by tento nový článek mohl znamenat revoluci v solárním průmyslu. Je vyroben  na bázi dřeva a překonává všechny ostatní materiály optickými vlastnostmi, nízkou cenou a vysokou účinnosti. Je vyroben z papírového substrátu, takže je  maximálně šetrný k životnímu prostředí.

Podle vědců fungují solární články nejlépe, když jsou vyrobené z materiálů, které mají nejen vysokou optickou trasparentnost (tj. průhlednost), ale rovněž vysoký optický rozptyl. Dosud tradičně používané materiály pro výrobu solárních článků mají sice vysokou optickou transparentnost (až 90%), ale současně nízký optický rozptyl (pod 20%).

Nicméně, nový typ papírového článku se může pochlubit nejen vysokou optickou transparentností (96%), ale rovněž velmi vysokým optickým rozptylem ve výši 60%. Tyto články na speciálním papíru jsou vyrobeny  z oxidovaných dřevěných vláken metodou, která oslabuje vodíkovou vazbu mezi mikrovlákny, tím se významně zlepšují jeho optické vlastnosti.

První testy nových papírových článků prokázaly v laboratorních podmínkách, že konverzní účinnost přeměny dopadajícího světla na elektřinu byla 10%. Na této technologie je velice zajímavá skutečnost, že pomocí laminace se může aplikovat na stávající solární články, a tím se zvýší jejich účinnost v tradičních solárních panelech.

Datum: 11.2.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz

O webu

Zajímáte-li se o solární ohřev vody, pak jste na našich webových stránkách na správné adrese. Zde nejdete základní informace, které potřebujete znát, abyste se v dané problematice dobře orientovali. Dozvíte se zde, co je solární ohřev vody, a na jakém principu pracuje. Dále získáte informace o tom, v čem spočívá jejich velká výhoda. Budete-li si solární zařízení pořídit, je možné získat od státu také finanční podporu a to z programu Zelená úsporám.  Naleznete zde i malý slovníček nejzákladnějších pojmů. To a mnohem více naleznete na našich webových stránkách věnovaných solárnímu ohřevu vody.

Stránky webu